Як правильно обрати м'ясорубку для дому

Машинка для різання локшини на домашній кухні — рідкісний гість. Куди більше сучасних господинь приваблюють прилади з 3–5 функціями. Так, для швидкого приготування макарон, спагеті чи, наприклад, ковбасок жінки цікавляться, як обрати м'ясорубку, а точніше, який прилад здатен переробити від 1,2 до 1,5 кг продуктів за хвилину. Сучасні моделі використовуються і для шинкування овочів. У домашніх умовах з їхньою допомогою готують соки і навіть роблять пісочне тісто для печива.

Яка м'ясорубка краща: ручна чи електрична

Для дому підходять електричні моделі з максимальним набором функцій. Вони швидко подрібнюють м'ясо, але головне — суттєво спрощують процес консервації томатного соку. За хвилину електрична м'ясорубка потужністю від 750 Вт переробляє 7–10 кг помідорів. Продуктивність механічних приладів без насадок у 5 разів менша! Однак це не означає, що м'ясорубки а-ля СРСР позбавлені переваг.

Незважаючи на меншу функціональність, вони:

  • Не займають багато місця на кухні.

  • Не видають шумів при переробці продуктів, тому готувати зручно в будь-який час доби.

  • Не ламаються так часто, як електричні моделі. Слабким місцем тут є кріпильні деталі. Але їх можна замінити, а ножі заточити.

  • У 5–6 разів дешевші за мережеві аналоги.

Яку краще обрати м'ясорубку, значною мірою залежить від фронту робіт. Так, для приготування котлет для сім'ї з 2–3 осіб механічного приладу цілком достатньо. Якщо домочадці не натішаться рибними оладками, тефтелями, спагеті та макаронами по-домашньому, а готувати доводиться щодня у великих кількостях, логічніше купити електричну м'ясорубку.

Як обрати м'ясорубку за ГОСТом

Основними параметрами тут є кількість решіток, продуктивність, зміна температури м'яса при подрібненні і навіть залишок фаршу в приладі. Останній показник не повинен перевищувати 20 грамів. Алюмінієві м'ясорубки без додаткових елементів конструкції важать 1,4 кг. Чавунні — 2 кг, а моделі з корпусом зі сталі — від 2,2 кг. Згідно з ГОСТом, характеристики решіток і ножів повинні відповідати таким параметрам:

  • Твердість ножів — не менше 48 HRC, решіток — 55 HRC.

  • Допуск на відхилення від площини сполучених поверхонь — 25 мкм.

  • Коефіцієнт використання поверхні решітки — 0,3%.

Важливо, щоб на ріжучих частинах приладу не було тріщин чи, наприклад, шлакових включень. На інших поверхнях м'ясорубок виправлення дефектів запаюванням допускається. Головне — заздалегідь переконатися, що використані в роботі метали не становлять небезпеки для здоров'я користувачів. Тобто, не окислюють продукти і не змінюють їх природний колір.

Яку обрати м'ясорубку, також залежить від якості лакофарбового покриття на поверхні корпусу. Відповідно до ГОСТу, воно повинно бути не нижче 3-го класу. Щодо маркування товару, для покупця важливі товарний знак та позначення чинного стандарту якості.

У фірмових приладах шнеки з ножами вільно обертаються в різних напрямках. Тому переробка інгредієнтів, зокрема найтвердіших, не вимагає великих зусиль.

Як обрати електричну м'ясорубку — ТОП-5 параметрів

На першому місці у більшості покупців — потужність приладу. Саме від цього показника залежить його вартість і навіть продуктивність. Так, недорогі м'ясорубки потужністю всього 300 Вт швидко подрібнюють однорідні шматки м'яса. Якщо в продуктах є жир і, тим більше, жили, прилад навряд чи витримає заявлену компанією-виробником швидкість переробки інгредієнтів.

Експерти розрізняють 2 види потужності: пікову та номінальну. У першому випадку електром'ясорубка працює на максимумі протягом 30–50 секунд. У другому — необмежений період. Показник пікової потужності визначає якість переробки жилистих шматків, що особливо важливо для швидкого приготування страв із баранини, гусячого чи індичого м'яса. Другий вид потужності вказує на продуктивність техніки.

Власникам дорогих пристроїв потужністю 1000 Вт не потрібно розрізати м'ясо на дрібні шматочки, відокремлювати плівку і жир. Така техніка впорається з будь-яким продуктом. Якщо ж приладу доводиться працювати на піковій потужності, та ще й за відсутності захисту від перегріву, ймовірність поломок завжди буде максимальною. Найбільший показник потужності — 2000 Вт. Такі прилади незамінні на професійній кухні або при використанні спеціальних насадок удома.

До основних критеріїв вибору електром'ясорубки також належать:

  • Систему реверсу, завдяки якій напрямок руху шнека змінюється. Тільки завдяки цьому параметру застряглі інгредієнти витягуються без проблем, а головне, не потрібно розбирати м'ясорубку.

  • Матеріал основних деталей. У хороших м'ясорубках ріжучі елементи виготовлені з металу. У них підвищена стійкість до впливу вологи та надмірних навантажень. Відповідаючи на питання, як обрати м'ясорубку для дому, експерти радять звертати увагу і на матеріали лотків. Сталеві моделі краще витримують удари, але набагато важчі за пластикові аналоги. Останні, своєю чергою, швидко покриваються тріщинами, де згодом заводяться мікроби.

  • Комплектацію. У багатьох стравах використовується фарш різної консистенції. Тому, якщо ви не уявляєте, як правильно обрати м'ясорубку для приготування ледачих пельменів, тефтелей чи, наприклад, запіканок, віддайте перевагу приладам з 2–3 перфорованими дисками в комплекті. Маленькі отвори дають на виході однорідну масу, більш бажану для паштетів зі свинини. Крупні — для грубого фаршу, який згодом доведеться обсмажувати на сковороді. Для котлет на пару — це не найкращий варіант, а для домашньої випічки — те, що треба.

Усі м'ясорубки призначені для переробки м'яса. До їхніх додаткових функцій належать приготування соусів, подрібнення фруктів, овочів, горіхів і льоду.

Як обрати хорошу електричну м'ясорубку — додаткові критерії

Спосіб кріплення шнека до ведучого валу — не менш важливий критерій вибору. У недорогих моделях виробники використовують металеві шестигранники. Вони дешеві, але якщо шнек заклинює, двигун миттєво виходить з ладу. Більш надійні з'єднання з пластику можна побачити в приладах вартістю від 1700 до 2000 грн. Такі елементи знімаються, а при заклинюванні шнека «рятують» двигуни. Щоб пристрій запрацював знову, господині не потрібно звертатися в сервісний центр. Достатньо встановити інший кріплення з пластику.

Шліцеві з'єднання з металу — у дорогих приладах з запобіжними муфтами. Тут шнеки обертаються при будь-яких навантаженнях, а мінімальний термін придатності пристроїв нерідко перевищує 15–18 років.

М'ясорубка і кухонний комбайн — вічне протистояння

Часто перед господинями постає дилема: м'ясорубка чи кухонний комбайн, що обрати? З загальних переваг приладів варто відзначити високу продуктивність і функціональність. Різниця — у призначенні. М'ясорубка — для фаршу з м'яса і риби. Кухонний комбайн — для нарізки продуктів слайсами чи кубиками однакових розмірів. У рейтингу найпопулярніших товарів для домашньої кухні перші позиції по праву займають моделі, що поєднують можливості обох пристроїв.

До їхніх переваг експерти відносять:

  • Високу продуктивність: не менше 3 кг продуктів за хвилину.

  • Виконання від 5 до 7 функцій, зокрема і приготування фруктового пюре з твердих інгредієнтів.

  • Підвищений захист від перегріву двигуна.

  • Неслизьку основу, завдяки якій прилад можна встановити на будь-яку поверхню без кріплень.

  • Простий догляд: всі елементи розбираються, а помити їх можна в посудомийній машині.

Для економії бюджету краще поцікавитися, як обрати м'ясорубку з насадками. Останні в кілька разів підвищують продуктивність техніки, замінюючи спеціалізовані прилади для приготування домашніх ковбас, кеббе і тіста.

Рецепти для м'ясорубки — готуємо з любов'ю

Любителям гострих страв, наприклад, аджики, електром'ясорубка знадобиться для швидкої переробки болгарського перцю, моркви та помідорів. З звичайного томатного соку згодом можна приготувати черемшу та салатну заправку з чебрецем. Віддаєте перевагу фаршированій рибі по-одеськи? У такому випадку правильний вибір електричної м'ясорубки сприятиме приготуванню низькокалорійних страв з коропа та сазана.

У розширеному списку рецептів для м'ясорубки можна знайти:

  • Дранники, фаршировані свининою.

  • Томатні супи з сьомгою чи фрикадельками.

  • Котлети з плавленим сиром.

  • Бутербродні пасти, зрази та мексиканське рагу.

Для гарячих закусок з овочів знадобиться грубий фарш зі свинини. А якщо зібралися нафарширувати огірки, подрібніть у м'ясорубці від 300 до 500 грамів яловичини. Зверху огірки слід посипати тертим сиром і запекти їх у духовці при температурі 180 °C протягом 20 хвилин.

Головна
Каталог
Кошик
Аккаунт